Farverige blomster med stauder

Sig det med blomster ‘var en velkendt blomsterhandlers slogan i årevis. Men hvem ved, hvilken slags besked du formidler, når du giver en ven eller en elsket violin, periwinkle, asters eller tusindfryd. Tidligere havde hver blomst sin egen betydning. Dette var ofte relateret til kendskabet til ‘klassikerne’, den antikke græske og romerske litteratur.
De, der ikke havde en gymnasiumsuddannelse, forstod næsten ikke ‘blomstenes sprog’ eller slet ikke. Så det blev snart: ‘Blomster elsker mennesker’. Men vi siger ‘Folk elsker blomster’, jo mere og jo smukkere jo bedre. Og hvilke planter blomstrer rigeligt end stauder år efter år ?! Overdreven smuk, i enhver tænkelig farve, i uendeligt varierede dufte og former, vidunderligt i senge, kanter, containere og som gavnlige klaser plukket fra din egen have i vasen. Lækker, bedøvelse, rig og indbydende. En festival med farverige blomster året rundt: det er muligt med stauder.

Af de bogstaveligt talt tusindvis af arter af stauder findes titusinder faktisk ved en tilfældighed (hvilket sker!) Eller omhyggeligt ‘lavet’ af flittigt børnehavearbejde (sorter eller sorter). Alt for mange til at nævne her. Stauder er urteagtige (ikke-træagtige), flerårige planter, der enten forbliver grønne hele året rundt eller dør over jorden i barske årstider (i vores land om vinteren, men i ørkenlignende områder ofte om sommeren) for at overleve. De danner ikke et lignificeret skelet, så de vokser i samme højde hvert år med nye stilke, men de vokser ofte i bredden. Polformere ekspanderer langsomt ringformet, andre danner sutter, nogle kan endda sprede sig. stauder udgør det permanente ‘urtelag’ i haven, der kombinerer smukt med buske og træer. Meget naturlig og uden at kræve meget pleje.

Pæoner eller pæoner (Paeonia). Disse er ikke roser, men mange af de frodige, faktisk rosenblomstrende flerårige pæoner af denne slægt (der er også busk og endda træpæoner) er meget langlivede haveplanter. De er opkaldt efter Paioon, lægen til de græske guder. Dodonaeus skriver om det i sin berømte Cruydtboeck: ‘Den rod hængt på nakken helbreder den faldende sygdom’. Men der er også en legende om nymfen Peone, der blev forvandlet til en pæon på grund af hendes opførsel. Pink pæoner plejede at betyde “min kærlighed beskytter dig”; rød: ‘stoler kun på mig’; hvid: ‘pas på dig selv’. Pæoner vokser fra kødfulde, knollede rødder, der, når de først er plantet, vil være alene. Der er enkelt- og dobbeltblomstrede sorter i forskellige grupper. Nogle er blevet dyrket i hundrede år og mere. Flerårige pæoner er blevet dyrket i Kina i over 1000 år. Der er de et symbol på kvindelig skønhed og kærlighed. Med pæoner bringer du en verden af ​​mening til haven. Og skønhed. Bladet er også smukt.
Paeonia Sarah Bernhardt
Paeonia Sarah Bernhardt
Cranesbills (Geranium) er en enorm flerårig slægt på op til 300 arter, opkaldt efter det antikke græske plantenavn geranion, hvilket betyder ‘kran’. Utvivlsomt på grund af frugternes form, der ligner hovedet med en kran eller stork. De er storslåede, stærke, meget rigt blomstrende haveplanter, hvor lyserøde, lilla og blå blomsterfarver dominerer. Mange arter også selvfrø.
Salvie (Salvia) er en slægt af etårige, toårige og flerårige planter. Stauder blomstrer alle i lang tid og voldsomt med lodrette blomstrende pigge. Salvia nemorosa-sorter som ‘Ostfriesland’ og ‘Mainacht’, der blomstrer i blåviolette nuancer, er velkendte. Clary Sage (S. sclarea) violette blomster er meget duftende. Salvie varierer i højden fra 15 cm (den lilla lyserøde G. cinereum ‘Ballerina’) til 100 cm (den karminrosa ‘Patricia’).
Salvia nemorosa Ostfriesland
Salvia nemorosa Ostfriesland

TIP
Når du laver flerårige kombinationer, skal du være opmærksom på bladfarver ud over vækst, blad- og blomsterformer. Giv en dejlig variation: spids og høj ved siden af ​​bred og fuld osv.

Have tips til maj
Lugning. Dæk følsomme planter midlertidigt med haven fleece eller bobleplast, hvis natfrost truer. Såning og plantning. Vand nyplanterede træer og buske regelmæssigt. Efter midten af ​​maj får containerplanterne lov til at gå udenfor permanent. Slår græs. Bekæmp angreb fra insekter, snegle og svampesygdomme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *